Studiu șocant! Ce s-a aflat despre mâncarea de tip fast-food
Un studiu a fost efectuat asupra mâncării de tip fast-food, iar specialiștii au descoperit faptul că mâncarea respectivă ”prostește”. Cercetătorii au făcut acest studiu pe șoareci și au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zaharuri.
Cercetătorii au efectuat un studiu asupra mâncării de tip fast-food. Studiul a fost efectuat cu șoareci, care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zaharuri și au aflat faptul că astfel de hrană ”prostește”. Stilul alimentar respectiv conduce la o memorie mai slabă, un nivel mai mare de anxietate și la probleme cognitive. Mai mult decât atât, și greutatea este afectată, multe persoane luând în greutate destul de mult, ba chiar devenind obeze. Studiul, care a a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience, relevă faptul că dieta ar putea avea un impact major asupra dezvoltării neurologice.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii au dezvoltat un nivel de anxietate și o memorie mai slabă, fără să pună accent pe greutatea lor. De asemenea, a fost descoperit și un comportament asemănător dependenței, arată Digi24.
Ce sunt grăsimile trans și cât de nocive sunt pentru organismul uman
Grăsimile trans, cunoscute şi că acizi graşi trans, au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun și un termen de valabilitate mai lung. Însă riscurile sunt majore: risc crescut de infarct, atac cerebral, diabet şi alte afecţiuni asociate cu inflamaţia.
Acestea se află în topul celor mai periculoase substanţe des întâlnite în alimentele procesate. Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate, care se comportă ca grăsimile săturate, datorită structurii lor chimice sau a modului în care sunt procesate. Mai mult decât grăsimile saturate, care au ca efect creşterea LDL, daunele create de grăsimile trans sunt duble, deoarece scad și HDL.
Deşi se pot găsi în mod natural în cantităţi reduse în produse lactate şi carne, cel mai des sunt întâlnite sunt cele produse în mod artificial în producţia alimentară. Prin procesul de hidrogenare, care rezultă într-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit în industria alimentară, pentru alimentele prăjite şi în componenţa altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.
Grăsimile trans au ca principal efect îngroşarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii. În plus, acestea cresc riscul infarctului şi al atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente în privinţa pericolului pe care îl reprezintă acestea, a arătat că riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai multe cantitate de grăsimi trans, faţă de cele care evitau consumul acestora.
Sursă foto: Pixabay